2014. március 26., szerda

FRUZSINA

Fruzsina 18 éves, Százhalombattán lakik, de iskolába (pontosítás végett: gimnáziumba, sőt! : elitgimnáziumba) Budapestre jár. Fruzsina első ránézésre igazi álomnő: szülei jól kereső elsőgenerációs értelmiségiek; szemük fénye mindössze tizennyolc éves korában három nyelven beszél, és tanárai szerint nagyon nagy jövő előtt áll; kiemelkedően szorgalmas, három éve kitűnő; divatosan öltözködik; sportos; minden társaság középpontja. Egyetlen probléma van csak, amelyet sem a szorgalom, sem a jó jegyek, sem a nagyratörő tervek, de még a kamuberakásos arany-Rolex órák sem fedhetnek el – ez pedig nem más, mint hogy Fruzsina – sajnálatos módon – KIBASZOTTUL BUTA.
Ha pedig közelebbről megvizsgáljuk Fruzsina életét, megfigyelhetjük, hogy nem csak ez a – modern világban már egyre inkább szexinek, semmint kínosnak számító – valami tántorítja el tőle a magányos férfiszíveket. Az elsőgenerációs értelmiség kifejezés Fruzsina szüleinek esetében egyenlő az újgazdagsággal; a „társaság középpontja” kissé kevésbé szalonképes módon a „kurva” frázissal is helyettesíthető. Azon már meg sem ütközünk, hogy szegény lánynak semmi ízlése nincsen, és pont azzal olvad bele a tömegbe, hogy drága cuccokkal akar kitűnni belőle – akármilyen közhelyesnek hangozzon is. Az utóbbi időben Fruzsina olvasni és tájékozódni is kezdett – amit szintén nem róhatunk fel neki, hiszen ha magasról szarna a világra, akkor most az lenne vele a baj – de sajnos az információk kinyerése, összeegyeztetése, majd ezekből az önálló vélemény formálása, mondjuk úgy, még némi gyakorlást igényelne. Fruzsina ha így folytatja, 10 év múlva már politizálni is fog, onnan pedig csak pár lépés az országgyűlési képviselőség, majd az új párt alapítása. A fiatal és karrierista lovászfiúk saját előrelépésük érdekében biztos hajlandóak lesznek egy kis fejtágításra. Ha valaki kapcsolatba akar lépni vele, az írjon, mert mostanában engem is terrorizál.
Kis hazánk új nemzedékében ezerszámra szaladgálnak a Fruzsinák. A mi Fruzsinánk ettől függetlenül egy teljesen jószándékú lány, aki annak ellenére, hogy nem különösebben okos, meglehetősen intelligens. Emellett néha napján képes az önreflexióra, ami egy hatalmas erény, és ami a legtöbb Fruzsina fölé, efölé a kelet-európai társadalom sajátos szörnyszülöttje fölé emeli őt. Biztos vagyok benne, hogy ha egy egyszerű miskolci munkáscsalád hetedik gyerekeként születik, sokkal jobb ember lesz, aki akár szorgalmával fel is tudna kapaszkodni a társadalmi elitbe – hogy aztán egy következő, talán még rosszabb Fruzsina anyja legyen…

3 megjegyzés:

  1. Jfc hogy a feneben birjatok ki sajat magatokban ezt a sok gyulolkodest, altalanositast, feltetelezest? Csak azert mert teletuzdelitek szofisztikalt szokincsetekkel a cikkeiteket, nem lesz melyebb a mondandoja annal mint "ahh, ettol az embertol undorodok, pedig valoszinuleg nem is ismerem annyira hogy valodi kepet fessek rola" (raadasuk ezzel elegge magatok alatt vagtatok a fat, hiszen ennek nagy resze illik a glitter-and-mint szerkesztojere is, ha annyira bele akarom magyarazni, mint ti)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Úgy néz ki, a barokkos körmondataim tényleg hátráltatják a szövegértést, ha a sorok közül még egy minimális iróniát sem tudsz kiolvasni. Mea culpa. A blogot éppen azért kezdtük el, mert a sok gyűlölködést nem bírtuk magunkban tartani, az általánosítás és feltételezés pedig echte baromság, hiszen azokat a típusokat, akikről itt írunk, egy-egy konkrét személy ihlette, akiket - sajnos túlzottan jól is - ismerünk (istenem, ezek a belemagyarázások!). Az utolsó mondatodra meg majd válaszol a hölgyemény, szóval brace yourself! :)

      Törlés
    2. Szívem, ha ezt most nem írod ide, valószínűleg egész életemben egy hamis önképet dédelgettem volna és esélyem sem lenne arra, hogy eljussak a teljes önmegvalósításig és szellemi kiteljesedésig. Szerencse, hogy te ilyen jó emberismerő vagy és ilyen jól tudsz következtetni emberek teljes személyiségére egy blog alapján. Köszönöm :)

      Törlés